Kuchnia gastronomiczna

Świadczenie usług gastronomicznych stawia przed osobami chcącymi wejść do branży wiele wyzwań. Współczesna gastronomia niewiele ma wspólnego z sielskim lepieniem pierogów i mieszaniem bigosu, jakie wiele osób może pamiętać z dzieciństwa. Gastronomia, to przede wszystkich prężnie rozwijający się biznes z silną konkurencja. Same pobożne życzenia i tradycyjne receptury dziś nie wystarcza aby odnieść na tym polu sukces. Potrzebna jest tez ogromna wiedza i doświadczenie oraz, jak w każdej branży, odrobina szczęścia. Zanim stworzymy modną przytulną restaurację, czy firmę cateringową, musimy zapewnić sobie i swoim pracownikom odpowiednie warunki do pracy. Sercem każdego lokalu jest kuchnia gastronomiczna. Klimat kuchni i smaki potraw tworzą rzecz jasna ludzie, ale bez odpowiedniego sprzętu nie możliwa jest działalność na szersza skale, a przy ciągłym cieciu kosztów, to właśnie skalą produkcji wygrywa się w tym biznesie. Na wyposażenie kuchni gastronomicznej składa się wiele urządzeń. Od specyfiki naszej działalności zależy to, które z nich będą nam potrzebne. Kuchnia gastronomiczna to pole walki miedzy wieloma żywiołami. Aby wszystkie je okiełznać, potrzeba dobrze zaplanować przestrzeń lokalu i rozdzielić rożne funkcje od siebie. Na pewno musimy więc wydzielić strefę ognia, w której gotujemy i pieczemy, strefę wody związaną z myciem i utrzymaniem czystości oraz spiżarnie połączoną z chłodnią, w której przechowywać będziemy żywność. Kuchnia gastronomiczna, jak każdy organizm ma swoje serce – sercem kuchni są stoły. To na nich większość potraw jest przygotowywana zanim trafia one do pieca. Na stół trafiają też wszystkie dania tuż przed wydaniem. Choć stoły to pozornie proste meble, nie warto na nich oszczędzać. Muszą być solidne i wytrzymałe. Na nich w końcu opiera się nasz gastronomiczny biznes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *