Noże gastronomiczne

W dzisiejszych czasach wiele osób decyduje się na założenie własnej restauracji, baru szybkiej obsługi, pizzerii oraz innych lokali gastronomicznych. Należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy zdobyć grono stałych klientów, musimy zainwestować w wyposażenie gastronomiczne wysokiej klasy. Sprzęt i akcesoria powinny zapewniać intuicyjna i bezpieczną pracę. Noże kuchenne są podstawą w każdej kuchni gastronomicznej, niezależnie od profilu działalności. Postaw na produkty wysokiej klasy. Pewnie znajdziesz noże za niewielkie pieniądze, jednak pamiętaj, że takie produkty nie posłużą Ci długo. Zwróć uwagę na materiał, z którego wykonany jest nóż. Stal nierdzewną dużo ciężej jest naostrzyć, ale ostrze noża nie ulega tak szybkiemu rdzewieniu, jak w przypadku ostrza węglowego. Ważne jest, aby nóż było odpowiednio wyważony i wyprofilowany. Powinien idealnie leżeć w dłoni, ponieważ jest to gwarancja wygodnego i ergonomicznego użytkowania. Jeśli planujesz czyszczenie noży w zmywarce, to rozwiązaniem dla Ciebie będą noże z ostrzem wykonanym ze stali nierdzewnej oraz z uchwytem wykonanym z tworzywa sztucznego lub stali. W przypadku innych materiałów może nastąpić podwyższone zużycie. Jeśli szukasz produktów wyłącznie najwyższej klasy, to zapoznaj się z nożami HACCP. Noże HACCP wykonywane są w siedmiostopniowym systemie wytwarzania, dzięki czemu masz gwarancję dużej wytrzymałości i odporności na uszkodzenia. Są to produkty niezwykle ostre i twarde. Antypoślizgowe rękojeści zapewniają bezproblemowe użytkowanie. Pamiętaj, że o noże gastronomiczne również trzeba odpowiednio zadbać. Stosuj noże zgodnie z ich przeznaczeniem i przechowuj je w odpowiednich miejscach. Nie zaleca się trzymania sztućców luzem np. w szufladzie. Do bezpiecznego przechowywania służy blok na noże lub listwa magnetyczna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *