Skąd bierze się ciepło w naszym domu?

Aktualnie stosowane w naszych domach kotły grzewcze są wysoce zaawansowane technologicznie. Zainstalowana w nich aparatura kontrolno – pomiarowa bada dane wody na wejściu i wyjściu z kotła i odpowiednio steruje pracą urządzenia. Może na przykład płynnie zwiększyć wielkość płomienia, kiedy okaże się, że do urządzenia dopływa zbyt zimna woda. Analogicznie, osiągnięcie założonych parametrów pracy spowoduje zmniejszenie dopływu gazu lub całkowite wyłączenie palnika.

Odpowiedzialne są za to rejestratory temperatury, rozmieszczone w różnych miejscach urządzenia grzewczego. Znajdują się na przykład na wejściu do kotła, gdzie rejestrują parametry wody dopływającej, lub na wylocie, gdzie mierzą temperaturę czynnika ogrzanego. Występują również w układzie spalinowym, a w niektórych urządzeniach – w punktach poboru powietrza. Ich budowa nie jest skomplikowana, stąd cechują się dużą niezawodnością pracy i długim okresem eksploatacji. W razie awarii są łatwo zastępowane, a ich koszt nie jest duży.

heating-931930_960_720Jednak elementy te nie służą tylko do sterowania pracą kotła. Ich zalety ujawniają się w systemach zapobiegających przekroczeniu parametrów krytycznych. W takiej sytuacji rejestrator po prostu zatrzymuje pracę urządzenia, uniemożliwiając jego uszkodzenie.

Rejestrator temperatury można połączyć z komputerem. Daje nam to wtedy nieograniczone możliwości gromadzenia i przetwarzania danych. Może to być szczególnie przydatne, jeśli chcemy dokonać pełnej analizy pracy urządzenia i określenia optymalnych parametrów jego pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *