Własny lokal gastronomiczny

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego jest marzeniem wielu ludzi. Wydaje się, że urządzenia własnego lokalu, ustalanie jego profili działalności, a ostatecznie – obsługa klientów, to bułka z masłem.
Rzeczywistość wydaje się być zupełnie inna. Początkujący restauratorzy skarżą się na absurdalnie wysokie wymagania inspekcji sanitarnych, która dla przykładu na zapleczu jednej restauracji żąda uruchomienia pięciu zlewozmywaków. Nad każdym stanowiskiem pracy musi wisieć instrukcja jego obsługi, nawet jeśli miałaby dotyczyć tylko sposobu umycia rąk.
Meble gastronomiczne niestety nie zachwycają niskimi cenami, więc często jedynym wyjściem pozostaje zakupienie ich używanych, z innego lokalu gastronomicznego, któremu już nie będą dłużej potrzebne. Koniecznym wymogiem są meble ze stali nierdzewnej do kuchni w lokalu. To jest uzasadnione zachowaniem ich w czystości i higienie. Stal nierdzewną dużo łatwiej umyć, nie pochłania ona zapachów i nie rysuje się tak łatwo, jak meble z drzewa czy innych materiałów.
Wystrój lokalu także jest ciężkim wyzwaniem. Po pierwsze – pozostają kwestie finansowe, bo kupno mebli, stolików, dekoracji krzeseł także potrafi wyciągnąć z portfela resztki gotówki. A wymagania klientów są coraz wyższe – nikt nie chce przyjść do lokalu urządzonego w stylu PRLu, ludzie lubią wnętrza klimatyczne i przytulne, takie, gdzie mogą poczuć się jak w domu.
Kolejnym problemem może okazać się zatrudnienie odpowiedniej kadry pracowniczej. Oferowana przez nas stawka musi być odpowiednio wysoka, a pracownik musi umieć podejść do klienta w ten sposób, by zechciał on do nas w przyszłości wrócić.
Podsumowując – prowadzenie lokalu gastronomicznego może wydawać się bułką z masłem, jednak często okazuje się, że nie jest to łatwa sprawa, jednak zadowolenie klientów może zrekompensować wszelkie trudy.

Reklama: http://gastroprofit.pl/Meble-gastronomiczne-c3091

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *