Zalety i wady pracy w gastronomii

Tak naprawdę żadna praca nie jest łatwa, ale ci, którzy akurat danego zawodu nie wykonują, chętnie opowiadają o tym, jak proste życie mają jego wykonawcy.. Często mówi się tak krytycznie o ludziach pracujących w gastronomii. Nieznającym się na tej dziedzinie ludziom gastronomia kojarzy się wyłącznie z obskurnymi i obdartymi barami bistro, w których studentki nakładają sosy na gotowe hamburgery, a na zapleczu ktoś myje naczynia. W rzeczywistości jednak branża ta jest o wiele bardziej skomplikowana, a ten, kto zdecyduje się w niej działać, wcale nie będzie mieć prostego i zawsze przyjemnego życia.

Lokale gastronomiczne zawsze stawiają na obsługę gości. Dla nich to klienci są najważniejsi, dlatego na nich się skupiają i zamierzają za każdym razem w pełni ich zadowolić. Nieraz nie jest to niestety proste, tym bardziej gdy trzeba się użerać z wiecznie zdenerwowanym i obnoszącym się do każdego niemile klientem. Potrafi on skrytykować nawet wyposażenie gastronomii, a mimo tego należy rozmawiać z nim z uśmiechem na ustach, wysłuchiwać jego skarg i zażaleń, a następnie na spokojnie tłumaczyć, dlaczego jego potrawa nie została przygotowana w pięć minut. Lokalom zależy przy tym na obsługiwaniu jak największej ilości gości, jednak im więcej tych klientów pojawia się w restauracji, tym trudniejsza staje się praca kucharzy, kelnerów i sprzątaczek. Wszyscy muszą działać na pełnych obrotach i to nieraz przez dziesięć godzin dziennie.

Teoretycznie zaawansowane urządzenia gastronomiczne nieraz potrafią już działać zupełnie samodzielnie, ale mimo tego większość prac w lokalach gastronomicznych wciąż wykonuje sam człowiek. To on odpowiedzialny jest za wygląd, jakość i smak potraw, za obsługę gości czy porządek na sali. Praca w gastronomii potrafi więc wykończyć, choć niewątpliwie jest satysfakcjonująca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *